Mihez kezdjen ha elmúlt 45 éves?

Ha úgy gondolja, hogy túl idős ahhoz, hogy váltson, vagy nagyobb karriermódosítást hajtson végre, javasolom, gondolja át újra! Nem késő akár egy új életet elkezdeni.

Gondoljon arra, elképzelhető, hogy legalább még egyszer annyi idő áll ön előtt, mint amennyit felnőttként eddig megélt. Most abban a szerencsés helyzetben van, hogy komoly élettapasztalattal a háta mögött tervezheti meg a jövőjét. Ekkora előnye nem volt húszévesen!

Persze, ha nagy vonalakban elégedett a jelenlegi helyzetével, akkor nem kell fenekestől felforgatnia az életét.  Ha a változtatás gondolatától félelem keríti a hatalmába, akkor gondolkozzon kis módosításokban, finomítson az irányon, a részleteken.

Tanácsadói munkám során több olyan esettel találkoztam, amikor megfelelő önismerettel sikeres volt egy új irány megtalálása. Az alábbi két inspiráló történet esettanulmány értékű, jól látszik, hogy megtalálták a személyes útjukat, egy új karriert és az önmegvalósítás örömét.

Külkereskedőből kézműves

55 éves hölgy, jó ideje nem talált állást, noha valamikor keresett szakember volt a saját területén, a külkereskedelemben. Fiatalkorában szeretett varrogatni, kötni, elmondása szerint elég ügyes volt, a környezete is kreatívnak tartotta. Az unokáival való együttlétek felébresztették benne az emlékeket, és elkezdett patchworkozni, bábukat, gyerekjátékokat és lakásdíszeket készíteni.

Termékei annyira megtetszettek az ismerőseinek, hogy elkezdtek nála rendelni. Miután az önbizalma megerősödött, kereskedelmi vénájára támaszkodva megkeresett kézműveseket, és boltosokat, akiknek termékpalettájába illettek az ő termékei, és nagyobb tételben kezdett értékesíteni, majd egyéni vállalkozó lett.

Ma már azzal foglalkozik, amit szeret, olyan időbeosztással, ami megfelelő a számára, és mindezt anyagilag is kifizetődően. Az elmúlt években több ehhez hasonló példával is találkoztam, amikor valaki kézműves termékek készítésébe kezdett (torta, biokozmetikumok, kenyér), először csak kicsiben, majd egyre nagyobb volumenben, és sikeresen.

Összegyűjtött tapasztalatokból tanácsadó

48 éves, gyártó cégnél dolgozó ügyfelem gazdasági vezetői munkakört töltött be szinte a karrierje kezdete óta. Megtörtént, amire nem számított, váratlanul felmondtak neki. Őszinte önvizsgálatot tartva belátta, nem is bánja, mivel már évek óta túlórázott, kimerült. Sikerült némi anyagi tartalékra szert tennie az évek alatt, és úgy gondolta ad magának időt a pihenésre, ill. arra hogy olyan dolgokkal foglalkozzon, amire eddig nem volt ideje, miközben átgondolja merre tovább. Számba vette mihez ért, amiről listát állított össze.  A listán –többek között – olyan tételek is szerepeltek, amiből úgy gondolta akár tanácsadóként is profitálhatna, mint például gazdaságossági számítások, önköltség számítási rendszer kidolgozása, pályázati anyagok előkészítése, vevő és beszállító partnerek minősítése. Beszélt erről egy ismerősének, aki beajánlotta egy céghez.

Mondhatnánk szerencsés véletlen. Talán igen, de lássuk meg, hogy először is komolyan átgondolta mihez ért, milyen reális lehetőségei vannak és mit is szeretne szíve, lelke szerint csinálni a jövőben. Ezt követően elkezdett erről beszélni az ismerőseinek… és ami a gondolataiban megfogalmazódott, és amire lelkileg hangolódott, elkezdett fizikai formát ölteni, megvalósulni.

Miért ideális idő a 45 körüli váltás?

Általában ekkora rendelkezünk már 20-25 éves szakmai múlttal, ami alatt megismertünk legalább egy szakterületet, és számos készségekre tettünk szert, melyek közül bizonyára vannak olyanok, melyek eléggé általánosak ahhoz, hogy alkalmazni tudjuk őket újabb területeken (pl. problémamegoldás, szervezés).

Tapasztaltabbak és függetlenebbek lehetünk

A gyerekeink – ha vannak – talán éppen kirepülőben, nem igényelnek napi szintű gondoskodást, szinte teljesen a bennünket érdeklő területekre tudunk koncentrálni. Olyan ön- és emberismeretre, bölcsességre, önbizalomra tettünk szert, amivel fiatal pályakezdő korunkban nem rendelkeztünk, most viszont segíthetünk tapasztalatainkkal másoknak új utakon elindulni, pl. új szakterület elsajátítása, egyéni, társas, vagy családi vállalkozás indítása terén.

Karrierváltás-tanácsadóKránitz Éva vagyok, matematikai és közgazdasági tanulmányokat végeztem. MBA diplomámat a Case Western Reserve Universityn szereztem. 2004 óta foglalkozom egyéni vezetőfejlesztéssel, és 2009 óta karrierváltás-tanácsadással nagy megelégedettségemre, miután többször váltottam szakterületet.

Elsőként vezettem be itthon a karrierváltás-tanácsadást, miután a saját és ügyfeleim tapasztalatai alapján kidolgoztam egy módszertant, amit azóta is sikerrel alkalmazok.

Abban segítem a hozzám fordulókat, hogy olyan területre váltsanak, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad!

Ismerje meg karrierszolgáltatásaim négy fő témakörét, és gondolja át, melyik felel meg leginkább az aktuális igényeinek, céljainak és anyagi lehetőségeinek: www.karriervaltas.hu

Konzultációs időpontot a 70 6363 538-as telefonszámom kérhet.