Hogyan váltsak karriert?

váltás lépései

A karrierváltás fő lépései

A karrierváltás művészet, ami érzékeny ráhangolódást igényel önmagunkra és a világra, amiben élünk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy kik vagyunk, mit szeretnénk és aktuálisan milyen lehetőségeink vannak. Érdemes a figyelmünket éberen tartani, és folyamatosan pozícionálni magunkat a boldogulásunk érdekében.

Az alábbiakban a sikeres karrierváltás folyamatát szeretném bemutatni.

Önismeret

Karrierváltás tanácsadásra jött hozzám egy hölgy, aki elmondta, hogy egy ideje már keresi a számára megfelelő munkát, de nem találja. Elvégzett néhány tanfolyamot, belekezdett ingatlanközvetítésbe, de nem volt szerencsés. Egy rövid ideig pénzügyi tanácsadással is foglalkozott, de sajnos az sem jött be. Közben egy multilevel-marketinges kozmetikai cég termékeit értékesítette, de nem hozta az elvárt teljesítményt ott sem. Már mindent megpróbált, és most éppen azon gondolkodik, hogy elvégez egy online tőzsde kurzust.

A hölgy azt  a hibát követte el újra és újra, hogy kereste a pénzkereseti lehetőségeket a külvilágban anélkül, hogy magába pillantott volna. Érdemes lenne egyszer alaposan végiggondolnia mihez ért, miben erős, és mi az, ami igazán szenvedéllyel tölti el. Pénzt szeretett volna keresni, de végül felélte még a tartalékait is.  Karrierváltásnál az önismeret a kiindulópont, annak átgondolása kik vagyunk, és mire lehetünk képesek.

Új karrierút megtalálása

Fontos átgondolni, hogy mit üzennek a vágyai. Ha az Ezeregyéjszaka dzsinnje teljesítené egy kívánságát, s azt kérdezné öntől, mivel szeretne foglalkozni ideje nagy részében, mit válaszolna? Gyakran teszem fel ezt a kérdést a hozzám fordulóknak, mert az a tapasztalatom, hogy a belső hang, sugallat vagy belülről jövő inspiráció mindig jó kiindulópont.

Meggyőződésem, hogy a lelke mélyén mindenkinek ott van a saját boldogulásának terve, ami arra vár, hogy kibontsuk belőle, ami megvalósításra érdemes. Mit súg az a bizonyos belső hang? Merre megy a világ ön szerint, és ebben hol látja a helyét, ahol leginkább ki tudná bontakoztatni az önben rejlő potenciált? Mit szeretne maga után hagyni, mik az életcéljai? Ezekre a kérdésekre adott válaszok segíthetnek az új irány megtalálásában.

Karrierváltás tervezése 

Tegyük fel, tudja, milyen terület felé szeretne nyitni. Tisztában van-e vele, milyen lépések sorozatán keresztül fogja elérni azt, amit szeretne? Sokan nem hisznek a tervezésben, mert nem ad teret a spontaneitásnak.

Mégis, ha azt kérdezzük tőlük, hová mennek nyaralni, akkor képesek részletekbe bocsátkozni: hová mennek, mivel utaznak, mennyi időre, mivel szeretnék ott az idejüket eltölteni. Amit ilyenkor elmondanak – azt hívjuk tervnek. Vegyük a vágyaink, a karrierünk megvalósítását olyan komolyan, mint a nyaralásunk megtervezését, és lehet, hogy egyszer csak az egész életünk nyaralásnak fog tűnni.

Írjuk össze, hogy a karrierváltást milyen lépésekben fogjuk megtenni. A tervek leírása gyakran megkönnyíti a helyzetünket, mivel úgy érezhetjük, hogy a helyzet urai vagyunk, kontrolláljuk, mi történik velünk.

Karrierváltás megvalósítása

A karrierváltás nem egyik napról a másikra történik, gyakran hónapokba, de akár évekbe telik, amíg az ötlettől eljutunk odáig, hogy sínre tettünk egy vállalkozást, vagy megtaláltuk azt a munkahelyet, ami igazán örömmel tölt el bennünket és ami anyagilag is megfelel a számunkra.

Szakemberként segíteni tudom a folyamatot, a személyes konzultáción elvezetem önt a megvalósításra érdemes vágy(ak) megtalálásától a vágyakozáson való túllépésen keresztül a konkrét karriercél(ok) kitűzéséig. A konzultáció azoknak jelenthet ösztönzést, akikben már megjelent a változás iránti vágy, és világos a számukra, hogy tovább akarnak lépni, ám nem tudják, milyen irányban próbálkozzanak.

Karrierváltás-tanácsadóKránitz Éva vagyok, matematikai és közgazdasági tanulmányokat végeztem. MBA diplomámat a Case Western Reserve Universityn szereztem. 2004 óta foglalkozom egyéni vezetőfejlesztéssel, és 2009 óta karrierváltás-tanácsadással nagy megelégedettségemre, miután többször váltottam szakterületet.

Elsőként vezettem be itthon a karrierváltás-tanácsadást, miután a saját és ügyfeleim tapasztalatai alapján kidolgoztam egy módszertant, amit azóta is sikerrel alkalmazok.

Abban segítem a hozzám fordulókat, hogy olyan területre váltsanak, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad!

Ismerje meg karrierszolgáltatásaim négy fő témakörét, és gondolja át, melyik felel meg leginkább az aktuális igényeinek, céljainak és anyagi lehetőségeinek: www.karriervaltas.hu

Konzultációs időpontot a 70 6363 538-as telefonszámom kérhet.