Karrierváltás nőként

Változó élethelyzetek

Az a szakmai életút, ami egy nőnek megfelel akkor, amikor még egyedülálló, vagy gyermektelen, lehet hogy egyáltalán nem felel meg gyermekkel.

Egy kisgyermekes nőnek jobban megfelelhet egy félmunkaidős állás, vagy otthonról végezhető munka. Később, iskoláskorú gyerekeknél már ismét szóba jöhet a teljes munkaidő, de számos, nem szorosan vett szakmai szempont is fontos szerepet játszik, mint pl. a munkahely közelsége, túlórával kapcsolatos elvárások.

Amikor a gyerekek kirepülnek a családi fészekből, ismét változik a helyzet, a nők ismét elkezdenek a saját igényeikre figyelni, és keresik helyüket a világban. Újra felfedezni kik ők valójában, és mi felel meg leginkább az igényeiknek. Előfordul, hogy továbbképzik magukat, esetleg aktívabb szerepet vállalnak a házastársuk vállalkozásában, esetleg önállóan kezdenek vállalkozásba.

A munkaerőpiac sajnos kevéssé ismeri fel a nőkben lévő potenciált, a koruk és esetleg szakmai lemaradásuk miatt gyakran hátrányt szenvednek.

Önbizalomhiány

Bármelyik életszakaszban is térnek vissza a nők a munkaerőpiacra gyakran küzdenek önbizalomhiánnyal. Érdemes átgondolni miből fakad az önbizalomhiány: a szakterületén történt változásokat nem követte és úgy érzi lemaradt, esetleg nem tudja használni a számítógépet, internetet, a ma már széles körben elterjed irodai szoftvereket, vagy megkopott a nyelvtudása?

Önfejlesztéssel többnyire jól orvosolhatók a szaktudás és készségbeli képességek vélt, vagy valós hiányai.

Ami örömet és megélhetést is ad egyszerre

Sokan eljutnak odáig, hogy olyan továbbképzési lehetőséget keresnek, ami megfelel a pillanatnyi érdeklődésüknek. Azt azonban elmulasztják átgondolni, hogyan fogja ez őket a távolabbi, különösen az anyagi céljaikhoz segíteni.

Egy, a kiskereskedelemben dolgozó, 45 körüli hölgy, miután a közelmúltban elvégzett egy rendezvényszervező okj-s tanfolyamot, most eldöntötte, hogy parapszichológiát fog tanulni, mert érdekli a pszichológia. Szeretne fiatalokkal foglalkozni. Miközben szeretne többet keresni, és a hétvégéit otthon tölteni. 

Vajon tudja-e ez a hölgy, hogy parapszichológusként milyen elhelyezkedési lehetőségei vannak? Hogyan lesznek ügyfelei, milyen bevételre számíthat? Érdemes volna alaposan átgondolni hogyan tudja a vágyait összekapcsolni a lehetőségekkel.

A gyermeknevelés sok új készséget ad

Vannak, akik a fizetés miatt aggódnak, úgy gondolják, hogy kevesebbet fognak keresni amiatt, hogy hosszú éveket kihagytak. Akik ebben a helyzetben vannak, gondoljanak arra, hogy a hosszú gyermekekkel töltött évek alatt mennyi olyan készségre tettek szert, amivel korábban nem rendelkeztek, és amit most a munkában is kamatoztathatnak. Ilyenek az ún. átvihető készségek, pl. tervezés, szervezőkészség, problémamegoldás. Erről bővebben itt olvashat: http://karriervaltas.hu/melyek-az-atviheto-keszsegek/

Az időbeli lyukak befoltozása

Kihívást jelenthet az önéletrajzban található karrierszünetek megmagyarázása. Ha azonban olyan munkahelyet választ, amiről tudni lehet, hogy családbarát, ott nem lesz gond ennek a felvállalása.

Azt is megteheti, hogy az önéletrajzban feltünteti az összes önkéntes tevékenységet, amit a gyerekekkel kapcsolatban végzett, pl. gyermekrendezvények szervezése, fiatalok oktatása, színjátszókör vezetése, sportcsapat menedzselése, adománygyűjtés. Ezek a tevékenységek szervező és vezetői készségekről, cselekvő hozzáállásról tanúskodnak.

Kapcsolati háló ápolása

A női karrierszünetek jól menedzselhetők azáltal, hogy kapcsolatot tart a régi munkatársakkal, szakmai szervezetekkel, önkéntes munkát vállal gyereke iskolájában vagy a szűkebb tágabb közösségben.

Vállalhat félmunkaidős állást, és természetesen minden szakmai továbbképzés, készségfejlesztő program, szabadidős tevékenység nyújthat kihasználható lehetőségeket a kapcsolatépítésre, amire építeni lehet akkor, amikor elérkezik a munkába történő visszatérés pillanata.

A karrierváltás általában nem egy konkrét esemény, hanem egy folyamat, amit tervezni, alakítani lehet, és érdemes is.

 

Karrierváltás-tanácsadóKránitz Éva vagyok, matematikai és közgazdasági tanulmányokat végeztem. MBA diplomámat a Case Western Reserve Universityn szereztem. 2004 óta foglalkozom egyéni vezetőfejlesztéssel, és 2009 óta karrierváltás-tanácsadással nagy megelégedettségemre, miután többször váltottam szakterületet.

Elsőként vezettem be itthon a karrierváltás-tanácsadást, miután a saját és ügyfeleim tapasztalatai alapján kidolgoztam egy módszertant, amit azóta is sikerrel alkalmazok.

Abban segítem a hozzám fordulókat, hogy olyan területre váltsanak, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad!

Ismerje meg karrierszolgáltatásaim négy fő témakörét, és gondolja át, melyik felel meg leginkább az aktuális igényeinek, céljainak és anyagi lehetőségeinek: www.karriervaltas.hu

Konzultációs időpontot a 70 6363 538-as telefonszámom kérhet.