tízezer óra

10 000 óra kell a mesterszintű tudás eléréséhez

Hol fog tartani öt-hat év múlva?

Sokan azért nem tudnak kibontakozni egy adott szakterületen, mert nem tudják, mennyi időre van szükség a mesterszint eléréséhez. Kutatások szerint 5-6 éves célirányos, eltökélt  és kemény munka kell ahhoz, hogy egy adott területen bekerüljünk a legjobbak közé.

Lehet, hogy most ön úgy gondolja, ez nagyon hosszú idő. Ez így is van. De én ezzel úgy vagyok, hogy az idő így is, úgy is elszáll.  A jó hír az, hogy ha kitűzünk magunknak egy célt ma, megtervezzük az elérését és mindennap dolgozunk a tervünk valóra váltásán, akkor néhány év múlva már eredményeket tudunk felmutatni. És ha az a célunk, hogy az adott területen benne legyünk a legjobb 10%-ban, akkor végül a legjobban teljesítők jutalmát is élvezhetjük.

Életkortól függetlenül belekezdhetünk új dolgokba, és akár elindíthatunk egy új karrierívet. Ha valaki ma jobban teljesít nálunk, az csak annyit jelent, hogy hamarabb kezdett el az adott témával foglalkozni. Ne feledjük, amit bárki más megtesz, arra mi is minden bizonnyal képesek vagyunk!

Lépjen ki a komfortzónájából, cselekedjen és tartson ki

A motivációs előadók azt szokták mondani, hogy nincsenek korlátok, kivéve azokat, amelyeket a gondolkodásunkkal magunk húzunk meg a saját magunk számára.  A leggyakrabban előforduló akadályok, amiket néhány karrierváltónál megfigyeltem, hogy nehezen lépnek ki a kényelmi zónájukból és veszik rá magukat a kemény munkára. Ez azonban olyasmi, amin az önmagunkon való munkálkodással, önfejlesztéssel segíteni tudunk. A másik gyakori akadály a kitartás hiánya. Kitartásra úgy tudunk szert tenni ha minden egyes lépésünkkor látjuk a nagy célt magunk előtt, ami felé azzal a hittel közelítünk, hogy elérjük azt.

Az alábbi prezentáción a rajz és festési készség fejlődését szeretném bemutatni. Átlagos képességgel a nulláról kb. 2000 óra rajzolást és festést követően akár élő modellt le lehet festeni élethűen. A bemutatott példa közel nyolcéves, nem folyamatos alkotási periódust ölel fel, ami 42 éves korban indult.

Készségfejlesztés

Arra biztatom, hogy gondolja át, hol tart most, és hová szeretne eljutni a következő öt- hat évben, és mielőbb kezdjen bele terve megvalósításába. Mint a bemutatott példa is mutatja, idő kell ahhoz, hogy elérjünk egy bizonyos készségszintet. De ha heti öt napon keresztül, napi nyolc órában tud a tervén dolgozni, akkor a 10 000 órát kevéssel több mint öt év alatt elérheti!

A misztikus 10 000 óráról Malcolm Gladwell Kivételesek c. könyvében olvastam először, a könyv erről szóló részletét itt olvashatja.

Legyen szó egy új karrierlépésről vagy egy örömet adó hobbiról, vágjon bele még ma!

 

 

Karrierváltás-tanácsadóKránitz Éva vagyok, matematikai és közgazdasági tanulmányokat végeztem. MBA diplomámat a Case Western Reserve Universityn szereztem. 2004 óta foglalkozom egyéni vezetőfejlesztéssel, és 2009 óta karrierváltás-tanácsadással nagy megelégedettségemre, miután többször váltottam szakterületet.

Elsőként vezettem be itthon a karrierváltás-tanácsadást, miután a saját és ügyfeleim tapasztalatai alapján kidolgoztam egy módszertant, amit azóta is sikerrel alkalmazok.

Abban segítem a hozzám fordulókat, hogy olyan területre váltsanak, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad!

Ismerje meg karrierszolgáltatásaim négy fő témakörét, és gondolja át, melyik felel meg leginkább az aktuális igényeinek, céljainak és anyagi lehetőségeinek: www.karriervaltas.hu

Konzultációs időpontot a 70 6363 538-as telefonszámom kérhet.