Karrierváltás lépései

Karrierváltás lépéseiKarrierváltás lépései

Nem múlik el nap anélkül, hogy az járna a fejében, nem a megfelelő munkahelyen, nem az önhöz illő munkakörben dolgozik?

Ha így van, azt javaslom, mielőbb cselekedjen! A munkahelyváltástól, sőt a karrierváltástól sem kell félni – feltéve persze, hogy jól átgondolt stratégia előzi meg.

Amikor ilyen témában fordulunk karrier-tanácsadóhoz, az első és legfontosabb kérdésként az szokott felmerülni, hogyan tudunk váltani anélkül, hogy a fizetésünk jelentős mértékben csökkenjen.

A hatékony váltási stratégia kitalálása gyakran alapos tervezést és egy szakember bevonását igénylő feladat, de megéri a belefektetett energiát, hiszen a lényeg, hogy igenis sikerülhet elérnünk a célunkat! Az alábbi négy tanáccsal már sok ügyfelemnek segítettem ebben.

Azonosítsa be az átvihető kompetenciáit!

Mik lehetnek ezek? Ha rendelkezik legalább három, munkában eltöltött évvel, egészen bizonyos, hogy vannak ilyen kompetenciái. Ezek azok az ismeretek, tapasztalatok és készségek, amiket cégről cégre, munkakörről munkakörre „magával vitt” az évek során. Ilyen lehet például a projektek, ügyfelek vagy költségvetés menedzselése, csapatvezetés, bevételek növelése vagy új piacok megszerzése. Vannak olyan átvihető kompetenciák is, amelyek személyes tulajdonságaival függnek össze. Ilyen például az empátia, felelősségvállalás és nyitottság. Átvihető kompetenciái áttekintéséhez, a váltás irányának megtalálásához, nem utolsósorban szakmai önismerete mélyítéséhez ajánlom az Önismereti munkafüzetet, melyben 12 speciális önismereti feladat segít az önfeltárásban.

Vesse össze kompetenciáit a munkakörökkel!

Olvassa el az álláshirdető portálokon az önt érdeklő munkakörök leírásait, tekintse át, melyikhez milyen kompetenciákat várnak el. Ha konkrét cégeket szemelt ki magának, feltétlenül nézzen utána a weboldalukon, milyen üres pozíciókat hirdetnek meg, és mit várnak el a jelöltektől. Érdemes ezeket lejegyezni, hasznát veheti, amikor behívják állásinterjúra, és felkészül a cégből.

Ezután hasonlítsa össze az átvihető kompetenciáit azoknak az állásoknak a követelményeivel, amelyeket meg szeretne pályázni. Ha hiányosságokat fedez fel, gondolja át, hogy milyen lehetőségei vannak ezek fejlesztésére. Ha jelenleg van munkahelye, esetleg megpróbálhatja kiterjeszteni először ott a feladatköreit olyan új irányokba, amelyek később segítségére lehetnek a váltásban. Ha épp munkanélküli, megkísérelheti workshopokon, online tanfolyamokon vagy akár önkéntesként megszerezni a megálmodott munkakörhöz hiányzó tudást. Vegyen részt minél több a témába vágó eseményen, és ismerkedjen meg, beszélgessen minél több olyan emberrel, aki azon a területen dolgozik, ahol ön szeretne elhelyezkedni. Kérdezze meg őket, ők hogyan indították el karrierjüket ezen az úton. Ha nagyobb ívű váltást tervez, bátran kérjen segítséget szakembertől. Karrierváltással kapcsolatban itt talál további segítséget!

Frissítse szakmai önéletrajzát!

Amikor egy új munkahelyre szeretne váltani, a legfontosabb lépés, amit meg kell tennie, hogy elkészíti szakmai önéletrajzát. Ne az eddig használt CV-t szerkessze át, hanem készítsen egy teljesen újat! Ha nem így tesz, az olyan volna, mintha egy BMW alkatrészeit akarná beleerőltetni egy Lexusba. Váltáskor lehetősége van személyes márkája építésére is, ehhez pedig egy új önéletrajzra lesz szüksége.

A HR-eseket nem érdekli minden munkahely, ahol valaha megfordult. Kizárólag azzal foglalkoznak a kiválasztási folyamat során, hogy a jelentkezők rendelkeznek-e az adott munkakörnek megfelelő kompetenciákkal, és tudnak-e eredményeket felmutatni belátható időn belül. A leglényegesebb ezért, amire ügyelnie kell, hogy a szakmai önéletrajza tükrözze az eddigi eredményeit és azokat a kompetenciákat, melyekkel az eredményeket elérte. Mindemellett persze az is fontos, hogy az önéletrajza kitűnjön a többi közül, hiszen alig pár másodperc alatt eldől, hogy bekerül-e a kiválasztottak közé, vagy kiszelektálják.

Önéletrajzíráshoz, különösen, ha ön vezetői munkakörre pályázik, vagy éppen szakterületváltás előtt áll, ajánlom önnek a Szakmai önéletrajz haladóknak c. könyvet, melyből megtudhatja, hogyan írjon eredményközpontú és egyedi szakmai önéletrajzot, amivel elérheti, hogy behívják állásinterjúra olyan céghez, ahol szívesen helyezkedne el.

A hozzáállás perdöntő

Végül, de nem utolsósorban, a váltás sikeressége az önbizalmon és a lelkesedésen is múlik. Ha ez a kettő megvan, még úgy is sikerrel pályázhat egy pozícióra, ha nem felel meg az összes elvárt követelménynek. A fő, hogy „eladja magát” a HR-esnek vagy a döntéshozónak. Arról kell magabiztosan meggyőznie az interjúvezetőt, hogy a munkakörhöz tartozó feladatokat képes eredményesen és magas színvonalon elvégezni, és gyorsan beilleszkedik a cégkultúrába.

Az Állásinterjú haladóknak – 150 állásinterjú-kérdés és 250 mintaválasz c. könyv segítségével alaposan felkészülhet az állásinterjú legnagyobb kihívást jelentő helyzeteire is. A könyv első fejezete arról szól, hogyan készülhet fel az interjúra. Mit érdemes tennie az interjú előtt egy héttel, egy nappal és 15 perccel, valamint az interjút követően. Ezt követően 14 fejezetben kerül sor a különböző kérdéstípusok és példák bemutatására. Végül szó esik arról, milyen kérdéseket érdemes önnek feltennie az állásinterjún. Önellenőrzési lista segítségével végignézheti, hogy mindenre kiterjedően felkészült-e az interjúra. A könyv újszerűsége egyrészről abban áll, hogy a saját hiteles válaszai megtalálására biztat sablonválaszok helyett. Másrészről ilyen átfogó állásinterjúkönyv eddig nem született a magyar piacon.

Zoltán esete

Sok ember fél a váltástól, mert azt gondolja, hogy a karrierváltást követően kevesebbet fog keresni. De ez nem szükségképpen van így. Zoltán esetén szeretnék bemutatni egy sikeres váltást, ami jelentős bevételnövekedéssel is járt. Testnevelés és földrajz szakos tanárként dolgozott, később iskolaigazgató lett. 10 év után megelégelte, hogy anyagilag nem jut egyről a kettőre, és úgy döntött, elhagyja a tanári pályát. Először elment pincérnek, majd egy kaszinóba dolgozni. Fizetése ugyan jelentősen megnőtt, de ezek a munkák nem elégítették ki szellemileg. Közben elvégzett egy idegenvezetői OKJ-s tanfolyamot, és megerősítette a német nyelvtudását. A kiváló előadó és szervezőkészsége mellett ezek az új kompetenciák már lehetővé tették a számára, hogy idegenvezetőként olyan állást találjon magának, ami megfelelt az érdeklődésének, és anyagilag is előnyös volt a számára.

Ha új karrierterületre szeretne váltani, akkor kompetenciaalapú önéletrajzra van szüksége, amiben az átvihető kompetenciáit hangsúlyozza. Ez annak az átgondolását jelenti, hogy mely olyan kompetenciáinak köszönhette az eredményeit eddig, melyek az új állás szempontjából elengedhetetlenek. Ezeket kell az önéletrajzában feltüntetnie, és az állásinterjúkon, a kapcsolatépítés során kiemelnie.  Zoltán átvihető kompetenciái az első váltásánál a középszintű német nyelvtudása, jó fizikai állóképessége és megjelenése, értelmes önkifejezése és udvarias, szolgálatkész hozzáállása volt. Önfejlesztésének eredményeképpen, a második nagyobb ívű váltásakor ezeken kívül még az újonnan megszerzett idegenvezetői ismereteire, felsőfokú német nyelvtudására és a csoportvezetői készségeire tudott támaszkodni, melyekre a tanári, igazgatói múltjában tett szert.

Karrierváltás-tanácsadóKránitz Éva vagyok, matematikai és közgazdasági tanulmányokat végeztem. MBA diplomámat a Case Western Reserve Universityn szereztem. 2004 óta foglalkozom egyéni vezetőfejlesztéssel, és 2009 óta karrierváltás-tanácsadással nagy megelégedettségemre, miután többször váltottam szakterületet.

Elsőként vezettem be itthon a karrierváltás-tanácsadást, miután a saját és ügyfeleim tapasztalatai alapján kidolgoztam egy módszertant, amit azóta is sikerrel alkalmazok.

Abban segítem a hozzám fordulókat, hogy olyan területre váltsanak, ami célt, értelmet és nagy megelégedettséget ad!

Ismerje meg karrierszolgáltatásaim négy fő témakörét, és gondolja át, melyik felel meg leginkább az aktuális igényeinek, céljainak és anyagi lehetőségeinek: www.karriervaltas.hu

Konzultációs időpontot a 70 6363 538-as telefonszámom kérhet.